21.2 C
București
marți, 30 mai 2023 - 10:08
No menu items!

USR vrea să ne mai bage un cazier. De mediu

spot_img

Doi parlamentari USR au inițiat un proiect legislativ prin care se poate institui firmelor un cazier de mediu și un sistem de puncte de penalitate dacă regimul mediului este încălcat. Propunerea este eligibilă de finanțare prin PNRR.

Proiectul legislativ prevede instituirea unui registru de mediu în care toate persoanele juridice cu cazier de mediu să fie înscrise cu punctele de penalitate pentru încălcarea legislației în acest domeniu.

Potrivit USR, implementarea acestui cazier și a sancțiunilor aferente sunt menite să descurajeze încălcarea legislaţiei de mediu, atât pentru persoane fizice şi juridice, cât şi pentru instituţii şi UAT-uri.

”În momentul de faţă, nu există la nivel naţional nicio formă de trasabilitate a infracţiunilor şi contravenţiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea şi mediul în care trăim. Legislaţia-cadru europeană face paşi rapizi în direcţia reducerii acestor fenomene şi considerăm că România trebuie să acţioneze cât mai rapid, mai ales în contextul investiţiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”, a transmis Dragoş Popescu, senator USR.

M. Nedelcu