20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:27
No menu items!

USR pierde la CCR. A fost respinsă sesizarea față de revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului

spot_img

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi sesizarea USR față de revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului.

Decizia CCR a fost luată cu 8 voturi la 1.

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România din Senat şi a constatat că este constituţională Hotărârea Senatului nr.131/2021 pentru revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu”, arată comunicatul de presă al CCR, care precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie.

Plenul Senatului a revocat-o, la sfârșitul lunii noiembrie, pe Anca Dragu (USR) din funcţia de preşedinte al acestui for legislativ, ca urmare a schimbării majorităţii parlamentare. Revocarea a fost solicitată de noua majoritate PNL-PSD-UDMR.

Postul de președinte al Senatului a fost ocupat ulterior de Florin Cîțu.

USR a sesizat CCR și invocat motive de neconstituţionalitate, precum încălcarea art. 64 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.

„Norma constituţională (art. 64) face o distincţie clară între calitatea de preşedinte al unei Camere a Parlamentului şi calitatea de membru în Biroul permanent. Această distincţie iese în evidenţă cu putere din faptul că preşedintele unei Camere a Parlamentului este ales pe perioada întregului mandat al Camerei respective, anume 4 ani, în timp ce membrii Biroului permanent sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni. În privinţa calităţii de membru în Biroul permanent al preşedintelui Senatului, această calitate este una subsidiară celei de preşedinte al Senatului. În aceste condiţii, reglementarea care indică posibilitatea revocării membrilor Biroului permanent îi are în vedere pe acei membri care sunt numiţi în această funcţie. Textul constituţional nu îi poate viza pe cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, întrucât ei nu au calitatea de membru în Biroul permanent în mod direct, ci calitatea de preşedinte de Cameră le conferă, de drept, şi calitatea de membru şi preşedinte al Biroului permanent”, se arată sesizare.

USR a arătat că, în condiţiile în care propunerea de revocare formulată de grupurile parlamentare PNL, PSD şi UDMR este întemeiată exclusiv pe argumentul existenţei unei noi majorităţi, fără a fi indicat niciun motiv de încălcare a regulamentului sau a Constituţiei, Hotărârea Senatului 131 din 23 noiembrie 2021 este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 64 alin. (2) din Constituţie, prin raportare la concluziile deciziei CCR 467/2016.

Alte motive invocate sunt încălcarea principiului supremaţiei legii şi a principiului constituţional al configuraţiei politice a Camerelor Parlamentului.

                                                                                                                   Adina Silav