14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 23:26

Universitățile vor ca studenții și profesorii să participe fizic la cursuri din toamnă

spot_img

Reprezentanții celor mai multe universități din România vor ca noul an universitar să înceapă cu prezență fizică a studenților și profesorilor, anunță Consiliul Național al Rectorilor (CNR).

CNR s-a reunit între 25-27 iunie la Cluj Napoca, unde s-au dezbătut aspecte legate de începerea anului universitar 2021-2022, cu prezență fizică, dar și probleme legate de cazarea studenților în cămine.

„Covârşitoarea majoritate a universităţilor prezente la reuniune şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţă fizică a cadrelor didactice şi a studenţilor”, este una din concluziile reuniunii CNR.

În acest context, Consiliul Național al Rectorilor recomandă tuturor membrilor comunității academice să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Ţinând cont de experienţa câştigată de către universităţi în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educaţiei să prospecteze menţinerea unor reglementări şi practici de tip «blended learning» care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare”, transmite CNR.

CNR solicită Guvernului să acorde atenție finanțării instituțiilor de învățământ superior în anul 2021 – 2022, în contextul în care resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie, ating valori foarte mari.

”În condiţiile în care numărul de studenţi care se vor caza se va reduce semnificativ, ca urmare a restricţiilor impuse de nevoia de distanţare fizică, în contextul situaţiei epidemiologice, CNR solicită creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine”, mai precizează CNR.