Un vot, ca un duş rece!

Zvonurile, speculațiile și calculele politice care au dat speranţe unora și altora, creatori de planuri politico-jurnalistice, au încins spiritele celor din propaganda noii securităţi.

În ultimele două zile, numele nemulţumiţilor din PSD, apelați generic ,,pucişti”, au constituit laitmotivul folosit cu asiduitate de agenţii de propagandă, în încercarea disperată de a deschide un nou front de luptă în PSD şi de a influenţa votul de la moţiunea împotriva ministrului justiţiei şi, ulterior, decizia de remaniere a acestuia. Aşa cum spunea şi Liviu Dragnea, toate informaţiile aruncate în spaţiul public au fost fumigene de presă și le-au fost atribuite puciştilor, pe modelul revendicărilor teroriste ale ISIS. 

Duşul rece, de astăzi, de la votul din parlament, a avut menirea să-i aducă, brusc, cu picioarele pe pământ, atât pe membrii opoziţiei cât şi pe cei care sperau că zvonistica ţine loc de analiză, iar fake news-ul ţine loc de informaţie şi de surse.

Devoalarea bruscă a realităţii, detonarea scenariilor propagandistice prin voturile date cu cartelă, de data aceasta, ar trebui să taie din acest elan cu care este prezentată o imaginară ofensivă a celor care, spune propaganda, îl şantajează pe Dragnea, blochează remanierea şi determină amânarea convocării Comitetului Executiv al PSD.

Este evident în acest moment că majoritatea parlamentară funcţionează, că nu sunt suficiente motive care să determine PSD să–şi retragă sprijinul pentru tehnocratul Tudorel Toader şi, la modul cel mai direct fie spus, că nu există suficiente subiecte sensibile pe care ,,puciştii” să le poată folosi ca instrument de negociere sau de şantaj la adresa preşedintelui de partid.

Lipsiţi de grijile provocate de guvernele Grindeanu și Tudose, fără sabia lui Damocles deasupra capului, cu perspectiva celor șase luni de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, liderii social-democraţi au în acest moment lucrurile sub control şi nu au nici un motiv de grabă. Ba chiar par să chibzuiască mai atent ca niciodată, înainte să decidă cine vor fi membrii noului cabinet care, de data aceasta, pe lângă treburile curente, vor trebui să gestioneze și dosarele Uniunii Europene. Și, în fond și la urma urmei, de ce ar trebui conducerea PSD să urmeze un calendar și o agendă făcută de alții? Doar ca sa intre în jocul speculanților de ocazie? Un lucru este cert – manipulările și intoxicările nu vor înceta indiferent ce-ar face Liviu Dragnea și PSD. Drept pentru care este nevoie de luciditate, înainte de toate.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU