9.9 C
București
vineri, 15 octombrie 2021 - 23:01

Un medic chirurg se ruga zilnic: „Doamne, fereşte-mă de procurori“. Degeaba, a fost reținut, fiind obsedat să ia bani de la pacienți

spot_img

Un medic chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a fost reţinut, joi, pentru luare de mită. Acesta a fost interceptat în timp ce se ruga zilnic pentru mai multe şpăgi, dar şi ca să fie ferit de procurori.

Anchetatorii au descins atât la locuința medicului Gheorghe Neaţă, cât și la spitalul din Târgu Jiu, unde acesta tocmai era de gardă.  În urma percheziţiei care a avut loc în biroul medicului, procurorii au dat peste o adevărată avere. 

„În data de 08.07.2021 s-a efectuat o percheziţie în cabinetul medicului N.G. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg.-Jiu, fiind găsite sume de bani în valoare totală de peste 71.000 RON, din care 52.200 lei, restul valută (3.400 euro şi 350 lire sterline), banii fiind depozitaţi într-un dulap din lemn situat în cabinetul medical. Au mai fost găsite şi numeroase alte bunuri, cum ar fi: băuturi alcoolice, cafea, parfumuri, ţigări“,a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Procurorii au reţinut și faptul că, potrivit declaraţiei de avere, medicul deţine depozite bancare în cuantum de peste 1.400.000 de lei.

Cu toate acestea, medicul, cu un salariu de 15.000 de lei pe lună, nu concepea să intre în sala de operație fără să primească șpagă de la bolnavi sau de la familiile acestora.

„Dacă e speranţă de ceva bănuţi, internez!“

În timpul anchetei, au fost montate microfoane în cabinetul medicului. Astfel, s-a descoperit că acesta obişnuia să se roage, dar şi să vorbească singur. Chirurgul rostea în fiecare dimineaţă o rugăciune în care îi cerea ajutorul lui Dumnezeu pentru a-i da mulţi bani şi să fie ferit de procurori.

 „Suspectul N.G. era conştient de activităţile sale ilicite, dovadă fiind şi o rugăciune pe care acesta o spunea în fiecare zi cu voce tare în cabinetul său: „Doamne. Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulţi,….fereşte-mă de boală, fereşte-mă de procurori”, arată procurorii.

Mai mult decât atât, medicul purta monologuri în care vorbea tot despre mita oferită de pacienţi, rezultând că era obsedat de bani:  „Subţire de tot. 4, 5,6…. Aaa. Bun, mă! Buuun Mi-a dat 5 milioane, hai .. păi da. Şase. Normal, trebuia să fie 6“ sau “Dacă e speranţă de ceva bănuţi, internez! Dacă nu, nu internez”.

Patru denunţuri au fost depuse inițial împotriva medicului, iar procurorii au stabilit că a primit şpăgi de la nouă pacienţi în doar zece zile.

Medicul chirurg a fost implicat și într-un caz de malpraxis, fiind obligat de instanţa de judecată să plătească despăguburi de 800 de milioane de lei vechi şi achitarea unei rente viagere de câte trei milioane de lei vechi pe lună. Asta după ce, în anul 1999, un pacient operat de medicul Neaţă a rămas paralizat pe viaţă.

                                                                                                                    Adina Silav