14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:59
No menu items!

UDMR vrea ca alocația copiilor să fie diferențiată, în funcție de venitul familiei. Posibil neconstituțional, deoarece toți copiii sunt EGALI în drepturi

spot_img

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat luni, după ședința coaliției de guvernare, că UDMR va propune o variantă de a stabili valoarea alocației de stat pentru copii în funcție de veniturile părinților. Ceea ce poate fi neconstituțional și cu siguranță, în dezacord cu toate tratatele internaționale privind drepturile copiilor, care stabilesc că toți copiii sunt egali în drepturi.

Alături de Dan Barna, Kelemen Hunor a spus că o nouă creștere a alocației va avea loc abia la 1 ianuarie 2022, când valoarea alocațiilor va crește cu 20%.

„Noi am propus o schimbare de filosofie, să o legăm de venituri și să fie deductibilă din impozitul pe venit. E o schimbare pe care o să o discutăm și poate o introducem din 2023”, a spus vicepremierul de la UDMR.

Dan Barna, avocat de profesie și copreședintele USR PLUS, a întărit varianta propusă de UDMR.

Varianta este aceea de a veni cu o formulă îmbunătățită prin care să facem un mecanism prin care într-adevăr resursele să fie direcționate pentru acei copii care au nevoie și părinții să aibă o coerență în ceea ce înseamnă familia care primește acest sprijin. Vorbeam de modalitatea de sprijinire a copiilor din cadrul familiei în funcție de situatia fiecărei familii în parte. Tocmai pentru a ieși din acest sistem în care copiii care au sau cei care au o nevoie mai mare primesc o sumă pentru unii mai importantă sau mai puțin importantă”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Și Victor Ponta a propus, ca premier, în 2015, alocații diferențiate în funcție de venitul familiei, dar ideea nu a mai fost dusă până la capăt, din motive constituționale.

Declarația universală a drepturilor copiilor, precum și alte tratate internaționale prevăd că totți copiii sunt egali în drepturi. Constituția României prevede că:

„Art. 49 – (2) Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege.”

Emanuel Stan