18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:24
No menu items!

Numirile din Justiție, alt „cui” al coaliției

spot_img

Partidele de la guvernare – PNL, USR PLUS și UDMR nu se înțeleg pe procedura de numire a procurorilor șefi. De altfel, și raportul MCV critica, în urmă cu câteva zile, numirea de către Klaus Iohannis, în 2020, la propunerea ministrului de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu de la PNL, numirea procurorului șef DIICOT și la Parchetul General în ciuda avizului negativ dat de CSM.

Ministrul actual al Justiției, Stelian Ion de la USR PLUS, pare ezitant și nu a făcut nicio propunere concretă până acum.

Coaliția nu a ajuns la o concluzie nici măcar în ceea ce privește legile justiției, care nu mai ajung în Parlament nici în această săptămână, cel mai probabil vor fi dezbătute abia în viitoarea sesiune parlamentară, adică la toamnă.

Un alt punct divergent este scoaterea Poliției Judiciare de la DNA de sub autoritatea MAI, USR fiind de accord cu această propunere, însă PNL nu.

Și nu în ultimul rând, coaliția nu știe dacă va închide SIIJ în vara aceasta, pentru că așteaptă un aviz al Comisiei de la Veneția, cel mai devreme la începutul lunii iulie, astfel că iarăși nu va putea fi dezbătut subiectul în cadrul unei sesiuni parlamentare. Această temă însă are un acord cât de cât comun, deoarece atât PNL cât și USR vor să desființeze cât mai repede Secția Specială. UDMR nu e interesat de subiect, doar de Parchetul unde vor ajunge dosarele SIIJ – maghiarii vor la Parchetul General, USR ar vrea la DNA.

Emanuel Stan