21.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024 - 7:02
No menu items!

UDMR nu vrea să taie sporurile bugetarilor în 2021

spot_img

Președintele UDMR susține că sporurile bugetarilor vor fi analizate și modificate pe Legea salarizării, așa cum s-a stabilit în coaliție, dar în niciun caz NU vor fi tăiate anul acesta. Premierul Florin Cîțu declarase că în cel mult o lună-două, sporurile acordate la salariile angajaților la stat vor fi în mare parte abrogate.

Președintele formațiunii maghiarilor a declarat, la B1 TV, că este de acord cu analiza pentru aceste sporuri, că multe dintre ele sunt inutile, și vor fi tăiate, dar a subliniat că UDMR nu va fi de acord ca aceste măsuri să fie luate în cursul acestui an. Kelemen Hunor a subliniat chiar că UDMR se ține, astfel, de cuvânt față de alegătorii care i-au votat în decembrie 2020.

Nu în 2021 vor fi eliminate şi acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de preţios şi extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil şi în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel şi mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puţini bani la sfârşitul lunii decât avea în decembrie”, a adăugat Kelemen Hunor.

Întrebat fiind de faptul că există persoane care ar putea încerca să justifice şi existenţa unor sporuri de genul celor pentru praf şi pentru munca la calculator, vicepremierul a afirmat că „Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt aşa de multe pericole la fiecare colţ când treci dincolo de uşa instituţiei. Nu ai o constrângere, caută un lucru unde condiţiile sunt mai blânde şi unde nu ai astfel de pericole”.

Florin Cîțu a anunțat, pe 3 februarie, că „a descoperit sporuri” despre care nu știa că există, pentru angajații la stat, și că aceste venituri vor fi tăiate. Primul semn că liderii coaliției de guvernare nu au fost de acord cu aceste măsuri a fost acum câteva zile, când în proiectul de buget nu au apărut aceste măsuri, iar Dan Barna și Kelemen Hunor au declarat că sporurile bugetarilor intră, deocamdată, în analiză, și vor fi apoi modificate, prin modificarea Legii salarizării, nu prin ordonanță de urgență a guvernului.

Emanuel Stan