10.9 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 20:06

USR trece la următorul nivel de transparență. Modifică legea informațiilor publice

USR PLUS a transmis marți că a trecut de Comisia pentru cultură din Camera Deputaților o lege care modifică Legea 544/2001 în sensul în care prevede obligativitatea autorităților de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori.

Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o nouă literă e, cu următorul cuprins: e) Contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări și contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte.

Scopul proiectului este de a reduce corupția. În toate țările în care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achizițiile sunt mai mici, iar la licitații participă și companii din economia reală, nu doar firmele de casă ale politicienilor. În România, vedem deseori că achizițiile publice sunt învăluite în mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrări supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refăcute nejustificat. Modificarea adoptată astăzi aduce transparență în cheltuirea banului public. Am promis că vom transparentiza modul în care lucrează instituțiile și asta facem.”, transmite deputatul Cosette Chichirău, inițiatoarea modificării legii.

Un al proiect care a trecut de comisia de cultură prevede publicarea pe site-ul fiecărei instituții de stat, a tuturor cererilor de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele.