15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:03
No menu items!

Eliminarea sporurilor și îndepărtarea lui Vlad Voiculescu, motivele de ceartă în coaliția de guvernare

spot_img

Eliminarea sporurilor bugetarilor și moțiunea simplă pentru ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu, pe care liberalii l-ar vrea plecat din Guvern, sunt motivele de dispută între premier și liderii coaliției de guvernare.

Subiectul legat de eliminarea sporurilor bugetarilor, de care premierul Florin Cîțu încă mai ține cu putere, s-a cam stins însă, deoarece coaliția de guvernare a decis să le „analizeze” atunci când va modifica Legea salarizării. Cîțu anunțase tăierea tuturor sporurilor imediat, prin ordonanță de urgență, chiar înaintea adoptării bugetului. Ceilalți lideri ai colaiției de guvernare au dat deoparte subiectul, ferindu-se să își asume public vreo decizie clară, înainte de dezbaterile din Parlament.

De altfel, potrivit unor surse politice, au apărut discuții contradictorii între premier și președinții formațiunilor din coaliția de guvernare privind tăierea sporurilor. Cîțu insistă însă, și le-a spus public colegilor săi că este dispus, „cu orice risc politic”, să își asume aceste măsuri.

„Știu că există un risc politic pentru premierul care își asumă așa ceva. Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile police, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida”, a spus Florin Cîțu.

Deocamdată, e 1-0 pentru ceilalți lideri politici. Sporurile vor fi analizate și eliminate, în parte, atunci când va fi modificată Legea salarizării.

Al doilea motiv de ceartă în coaliție este moțiunea simplă pentru ministrul Vlad Voiculescu, pe care mulți liberali îl contestă și ar prefera ca acesta să fie înlocuit de la șefia ministerului Sănătății. Aceste tensiuni ar putea izbucni în Parlament, dar președintele PNL Ludovic Orban a anunțat deja că partidul nu va vota această moțiune. Mai ales că USR-PLUS amenință cu ieșirea de la guvernare în cazul unui astfel de vot.