12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 13:50

Turcia construiește centre pentru refugiații retrimiși din UE

spot_img

Turcia construiește două centre pentru înregistrarea imigranților care urmează să fie retrimiși pe teritoriul turc dinspre Grecia, potrivit acordului încheiat între UE și Ankara, care intră în vigoare luni, au anunțat sâmbătă responsabili locali, citați de AFP.

Potrivit acordului semnat pe 20 martie, Turcia așteaptă reîntoarcerea mai multor grupuri de migranți, sirieni și de alte naționalități, care au traversat Marea Egee spre Grecia, însă nu există prea multe detalii cu privire la condițiile precise ale acestor readmisii.

Astfel, lucrări au fost demarate în stațiunea balneară Cesme (provincia Izmir), situată vizavi de insula greacă Chios, una dintre destinațiile-țintă pentru numeroși migranți, a anunțat primarul orașului. Conducte de apă și cabluri electrice au fost instalate într-un spațiu de 500 de metri pătrați lângă port, care va servi drept centru de primire, a precizat primarul Muhittin Dalgic pentru agenția de presă Anadolu, citată de Agerpres. Vor fi ridicate corturi în care funcționari vor putea lua amprentele migranților și să-i înregistreze.

Autoritățile turce insistă asupra faptului că aceste centre nu sunt tabere de refugiați, ci locuri din care aceștia vor putea fi trimiși ulterior spre tabere de refugiați, pe cât de repede posibil.

Numeroși edili ai orașelor de pe coasta vestică a Turciei sunt îngrijorați de posibilitatea că un aflux major de migranți ar putea fi prost primit de populația locală și ar afecta turismul.

Și edili ai portului Dikili, situat mai la nord și chiar în fața insulei grecești Lesbos, au anunțat că pregătesc un centru de primire pentru migranții retrimiși din Grecia, însă imagini difuzate vineri de postul turc NTV arătau un teren gol în locul respectiv.

Acordul dintre UE și Ankara prevede retrimiterea în Turcia a oricărei persoane care ajunge în mod ilegal în Grecia după 20 martie, inclusiv de solicitanții de azil sirieni. În schimb, pentru fiecare sirian retrimis în Turcia, un altul va fi “reinstalat” din Turcia în UE, în limita a 72.000 de locuri.

R.D.