15.7 C
București
luni, 17 mai 2021 - 0:09

Tulpina Sud Africană bate Pfizer. Un studiu arată că vaccinul devine ineficient în fața tulpinii

spot_img

Potrivit unui studiu realizat în Israel și citat de Reuters, arată că varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud poate elimina protecţia oferită de vaccinul produs de Pfizer / BioNTech, mai mult sau mai puțin. Tulpina sud-africană a fost despistată și pe teritoriul României încă de la începutul lunii martie. 

Studiul a fost efectuat pe 400 de persoane testate pozitiv, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin, faţă de acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi şi a constatat că tulpina sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19.

Dar în rândul pacienţilor care au primit două doze de vaccin, rata de prevalenţă a variantei a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinaţi – 5,4% faţă de 0,7%.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv şi cel mai mare furnizor de asistenţă medicală din Israel, Clalit.

Studiul sugerează că vaccinul este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original şi varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns responsabilă pentru aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au spus cercetătorii.

„Am constatat o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecţia vaccinului”, a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.

Cercetătorii au avertizat că studiul a fost făcut pe un eşantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană, din cauza rarităţii sale în Israel.

Tulpina