Tudorel Toader, despre procurorii detașați sau delegați: Cei care nu îndeplinesc criteriile se vor întoarce la bază

Situaţia procurorilor detaşaţi în Ministerul Public va fi analizată în urma unei “radiografii” a sistemului, a anunţat, luni, ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

“În sistemul Ministerului Public sunt procurori delegaţi, detaşaţi. Eu, astăzi, când vă vorbesc, nu pot să vă spun exact numărul lor. Într-un termen relativ scurt voi fi în măsură să vi-l comunic. Mulţi sunt delegaţi, detaşaţi. Problema este dacă delegările, detaşările respectă cerinţele legale. Şi atunci se va face o radiografie a sistemului şi se va vedea care procurori îndeplinesc cerinţele legale şi care nu le îndeplinesc”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Tudorel Toader, “cei care îndeplinesc condiţia de vechime, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o conduită bună, să aibă o pregătire profesională foarte bună, acolo unde este cazul să aibă un grad profesional corespunzător, ei vor rămâne acolo unde desfăşoară activitatea”. Restul, a adăugat ministrul, “se vor întoarce la unităţile de Parchet de unde au venit, adică la bază”.

Toader a precizat că modificările aduse legilor justiţiei vor fi discutate joi, la cea de-a 116-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneţia.

“Se va dezbate şi acest draft, această ordonanţă de urgenţă care va fi integrată avizului prealabil pe care deja dumneavoastră îl cunoaşteţi. Speranţa mea este ca, în final, să se constate faptul că, fie şi parţial, România se racordează la standardele europene din această perspectivă a legilor justiţiei şi din perspectiva recomandărilor pe care le-au formulat în avizul prealabil”, a mai declarat Tudorel Toader.

R.D.

NICIUN COMENTARIU