10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 8:56

Tragedii în lanț în spitalele din România. Incidentul de la Constanța, al patrulea în ultimul an

spot_img

În plin val 4 al pandemiei, sistemul de sănătate din România este la un pas de colaps. Spitalele sunt asaltate de bolnavi, sunt prost dotate și nevoite să ducă mai mult decât pot. Incidentul de la spitalul din Constanța este al patrulea produs în mai puțin de un an.

Pe 14 noiembrie 2020 la spitalul din Piatra Neamţ izbucneşte un incendiu. Focul s-a declanşat la etajul 2 al clădirii, unde fuseseră mutaţi 16 pacienţi cu COVID-19 care aveau nevoie urgentă de terapie intensivă. 10 au pierit din cauza incendiului, iar un medic şi o asistentă care au încercat să-şi salveze pacienţii au suferit arsuri.

Alți 6 pacienți dintr-un salon alăturat au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani (Iași). Din cei 6 oameni, unul singur a supraviețuit – un bărbat în vârstă de 74 de ani, externat după trei săptămâni de spitalizare la Iași.

Dosarul in rem a fost deschis de procurorii de la Parchetul Tribunalului Neamţ, iar la scurt timp ancheta a fost preluată de Parchetul General, însă este în curs administrarea unui probatoriu complex.

Pe 29 ianuarie, anul acesta, un incendiu izbucneşte la spitalul Matei Balş din Capitală.

Înăuntru erau internaţi pacienţi cu forme grave de COVID. 5 pacienţi au pierit în flăcări, 102 au fost evacuaţi. 15 dintre ei, cu arsuri, au murit în zilele următoare.

Raportul de control a arătat numeroase nereguli. Firma care se ocupă de siguranța unității sanitare nu avea autorizație, în saloane erau aeroterme, care nu aveau ce să caute acolo și nu existau sisteme de avertizare.

În 12 aprilie, un alt incident grav are loc, la Spitalul Victor Babeș din București.

Trei paciente dintre cei opt bolnavi internați cu COVID-19 în secția mobilă de terapie intensivă a Spitalul „Victor Babeș” au decedat în urma unei defecțiuni la instalația cu oxigen. Pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, în iunie, că doi angajaţi ai Spitalului Victor Babeş, au fost reţinuţi fiind acuzaţi de ucidere din culpă.

Și, la mai puțin de șase luni de la ultima tragedie, o alta lovește bolnavii internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Nouă persoane și-au pierdut viața, vineri dimineață, în urma unui incendiu violent izbucnit la Secția ATI.

                                                                                                                  Adina Silav