22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 11:42
No menu items!

TRAGEDIE la Mecca: Peste 100 de morți și sute de răniți / VIDEO

spot_img

Cel puțin 107 persoane au muri după prăbușirea unei macarale peste Marea Moscheea din Mecca (în vestul Arabiei Saudite), în timpul unei furtuni, potrivit unui nou bilanț oficial, citat sâmbătă de DPA. Tragedia s-a produs cu zece zile înaintea începutului marelui pelerinaj musulman, Haj.

Apărarea Civilă Saudită a transmis că cel puțin 238 de persoane au fost rănite, iar numărul morților și al răniților ar putea crește în condițiile în care operațiunile de căutare și salvare mai continuă la cea mai mare moschee din lume.

Macaraua care a provocat dezastrul era folosită la lucrările de restaurare și extindere a moscheii, începute în urmă cu patru ani. În cădere, macaraua a rupt acoperișul și s-a prăbușit în interiorul moscheii, care era vineri plină de oameni veniți să se roage.

În timpul celor patru ani de lucrări au avut loc mai multe incendii, cel mai grav înregistrându-se în iulie 2014, când 14 persoane au suferit arsuri, amintește DPA.

Autoritățile saudite vor să extindă suprafața Marii Moschei (Masjid al-Haram), de la 350.000 de metri pătrați cât are în prezent, la 750.000 de metri pătrați. Cu această extindere, autoritățile doresc să poată oferi spațiu de rugăciune pentru aproximativ trei milioane de credincioși, dar și să evite ca pelerinii să se calce în picioare, așa cum s-a întâmplat în 2006, în timpul pelerinajului musulman, când 350 de oameni și-au pierdut viața.