2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:21
No menu items!

Tensiuni politice între PNL și USR. Dan Barna: ” O decizie stupefiantă și dezamăgitoare”

spot_img

Proiectul de lege inițiat de USR, privind înființarea “DNA-ului pădurilor”, adoptat de Parlament, a fost atacat de Guvern la Curtea Constituțională, deși PNL a votat pentru adoptare. USR critică acum decizia guvernului Orban, spunând că “încurajează hoții de lemne”.

„La o lună de la adoptarea de către Parlament, legea de înfiinţare a “DNA-ului pădurilor” nu a intrat în vigoare pentru că Guvernul PNL a găsit de cuviinţă să o atace la Curtea Constituţională. Uniunea Salvaţi România îi solicită premierului Ludovic Orban să explice public motivele pentru care a luat o decizie în favoarea hoţilor de lemne”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
„Hoţii pădurilor României se vor simţi încurajaţi să-şi continue activitate, din moment ce chiar Guvernul se luptă să blocheze legea care ar permite cercetarea penală a faptelor lor”, a declarat și senatorul USR, Mihai Goțiu, aflat printre inițiatorii proiectului votat de Parlament.
 
Decizia Guvernului de a ataca la Curtea proiectul l-a nemulțumit și pe liderul formațiunii, Dan Barna. Acesta spune că este „o decizie stupefiantă și dezamăgitoare”.
 

„Am aflat în această dimineață că Guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională legea privind înființarea DNA-ului pădurilor. O decizie stupefiantă și dezamăgitoare, în condițiile în care membrii cabinetului spun permanent că sunt preocupați de protejarea mediului și că fac eforturi să oprească furturile din pădurile României. Acest gest nu face decât să demonstreze contrariul”, scrie Dan Barna.

Liderul USR menționează că decizia de a acorda votul de învestitură Guvernului Orban a depins și de acest obiectiv, respectiv înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. 

„Am acceptat susținerea investiturii primului cabinet Orban cu acest obiectiv explicit formulat. Acțiunea de azi merge, în mod inexplicabil, în direcția opusă”, a mai scris Dan Barna.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este creată după modelul DIICOT şi DNA și ar urma să fie condusă de un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul a fost votat de PNL în Parlament.

Termenul la care CCR va discuta această sesizare este 30 septembrie.