13.3 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021 - 1:07

Sunt 9 români în Afganistan care nu vor să fie evacuați. MAE a scos din țară 5 afgani vulnerabili

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că un număr de cinci cetăţeni afgani din categoriile vulnerabile – un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membrii familiei – au fost evacuaţi din Kabul în urma demersurilor autorităților şi se află în siguranţă în afara teritoriului afgan.

Demersurile susţinute pentru evacuarea cetăţenilor afgani foşti colaboratori ai trupelor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi a unor membri de familie ai acestora au fost intensificate în ultimele zile. Autoritățile din cadrul celulei de criză – MAE, MApN, SIE și SRI au reușit însă să le finalizeze, deși totul s-a desfășurat într-un context de securitate extrem de complex, volatil şi impredictibil, marcat de evoluţii negative în continuă deteriorare ale situaţiei din teren, inclusiv atentatele teroriste din 26 august.

“Astfel, Celula de criză interinstituțională a reușit să obțină evacuarea din Kabul a cinci cetăţeni afgani din categoriile anterior menţionate, care au fost admişi în aeroport şi ulterior evacuaţi cu susţinerea partenerilor internaţionali ai României cu care Celula de criză a fost în contact. Aceştia – un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membri de familie – se află deja în siguranţă în afara teritoriului afgan. În cadrul demersurilor multiple de facilitare a evacuării, Celula de criză a emis şi transmis celor cinci cetăţeni afgani inclusiv documente care confirmă protecţia statului român şi a menţinut legătura cu aceştia”, a transmis, vineri, ministerul de Externe.

MAE a mai precizat că, din raţiuni umanitare şi pe baza unor liste nominale şi a parcurgerii procedurilor necesare de verificare şi validare, autorităţile române sprijină evacuarea fără a mai fi necesară obţinerea în prealabil a unei vize.

Până acum au fost evacuați 49 de români din Afganistan. Celula de criză continuă să menţină legătura cu cei nouă cetăţeni români care se află încă pe teritoriul afgan şi care au informat autorităţile române din Celula de criză că nu doresc să fie evacuaţi.

Marilena Nedelcu