-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 8:42
No menu items!

SUA și Ucraina încep exercițiile militare în Marea Neagră, deși Rusia a cerut anularea acestora

spot_img

Ucraina şi SUA au început, luni, un exerciţiu în spațiul Mării Negre şi  sudul Ucrainei, la care participă 30 de țări, în ciuda apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre.

Exerciţiul Sea Breeze 2021 intervine după o creştere a tensiunilor între NATO şi Moscova. Rusia a declarat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender, pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre, în largul Crimeii. Marea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

Ambasada Rusiei la Washington a cerut săptămâna trecută anularea exerciţiilor Sea Breeze, iar Ministerul Apărării rus a declarat că va reacţiona dacă va fi necesar, pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei.

Sea Breeze 2021 este programat să dureze două săptămâni, implicând aproximativ 5.000 de militari NATO şi ai ţărilor aliate, precum şi circa 30 de nave şi 40 de avioane. Vor participa de asemenea distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross şi trupe de infanterie marină americane.