0.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 14:27
No menu items!

Avertizări ANM: Cod galben de furtuni și disconfort termic

spot_img

Meteorologii au emis, luni, două avertizări Cod galben. O alertă anunță caniculă în 22 de județe, iar alta, instabilitate atmosferică în 13 județe. Bucureștiul este sub avertizare Cod galben de disconfort termic.

Luni între orele 12.00 – 22.00, în nordul Munteniei, în sud-vestul Moldovei și în zona Carpaților Orientali și Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în Transilvania, Oltenia, Dobrogea, sudul și estul Munteniei și restul Moldovei.

Avertizarea Cod galben vizează județele Suceava, Neamț, Harghita, Covasna, Bacău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Galați, Buzău și Brașov.
 

În intervalul marți ora 12.00 – miercuri ora 22.00, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii exinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 37 de grade, iar nopțile vor fi tropicale și temperaturile minime se vor situa frecvent peste 20 de grade.

Joi 1 iulie, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor, dar disconfortul termic se va menține accentuat în sudul și estul teritoriului.

Conform prognozei speciale emisă pentru Capitală, de luni dimineață până marți la ora 9.00 vremea va fi călduroasă, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă de 18-20 de grade. Miercuri, temperaturile pot urca până la 36 de grade Celsius. Trecător, vor fi ploi de scurtă durată și, posibil, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.