19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:57
No menu items!

Spitale goale, în plină pandemie! O explicație a medicilor din Sfântu Gheorghe

spot_img

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert, a afirmat, marţi, că mulţi oameni care suferă de boli grave şi au nevoie de tratament sau intervenţii chirurgicale urgente nu vin la spital de teamă că s-ar putea îmbolnăvi de COVID, transmite Agerpres. Medicul a observat scăderea uriașă a prezentărilor de urgență și avertizează că problemele de sănătate se pot agrava fără asistență medicală la momentul oportun.

„Chiar au trecut două săptămâni de când lucrează colegii de la Oncologie, Hematologie şi Reumatologie, dar sunt cazuri în care, de teamă să nu se infecteze, pacienţii refuză tratamentul (…) Noi am început să reluăm tratamentele care au fost în această perioadă amânate, să intrăm într-un făgaş, dacă pot să formulez aşa, normal, mai toate secţiile funcţionează (…) Ce constatăm noi e că locuitorilor le e teamă să se ducă într-un spital de teamă că se infectează. Ştiu situații de neurologie care nu au venit în spital pentru investigare, pentru tratament, deşi ar fi fost cazul. Sunt convins că din această teamă”, a declarat pentru AGERPRES managerul spitalului.

Medicul a făcut un apel către pacienți să nu mai amâne investigarea problemelor de sănătate urgente, menţionând că în spital au fost luate măsuri de protecţie atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, că au fost stabilite circuite separate pentru bolnavii COVID, prin urmare, pot beneficia de servicii medicale în condiţii de siguranţă.

„Îndemnul meu către populaţie este să nu stea acasă cei care au urgenţe. Sunt soluţii pentru fiecare situaţie în parte, nu trebuie să stea omul acasă în mod nejustificat, în mod nejustificat însemnând că mai bine trec una, două luni de zile şi îmi rezolv problema. Poate că în situaţia respectivă va fi târziu. (..) Dacă am o apendicită, degeaba stau acasă, că peste o săptămână fac peritonită şi o să fie mai gravă situaţia. Am dat un exemplu banal, dar care este şi real în momentul de faţă. Au scăzut foarte mult urgenţele, nu numai la noi, ci şi în alte judeţe şi în alte spitale din judeţ (…) Infarcturile, AVC, situaţiile urgente întotdeauna se rezolvă (…) şi există circuite separate, există diferenţiere între zona COVID, zona suspect COVID şi zona noncorona, vorbesc despre spitalul nostru. O operaţie, o ocluzie nu poţi să o amâni. Eu încerc să dau exemplele acestea pentru că reticenţa aceasta poate să agraveze situaţia medicală pe viitor. Deci, teama de a se infecta nu e reală în toate situaţiile. Dacă intră într-o secţie COVID, atunci normal că poate să contacteze boala, dar nu este o regulă că am intrat în spital şi deja m-am infectat”, a mai spus Andras Nagy Robert