19.3 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 5:56
No menu items!

Și judecătorii protestează. Nu vor modificarea vârstei de pensionare

spot_img

Și judecătorii protestează. Ei sunt nemulțumiți de preconizatele modificări ale statului magistratului în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare şi vor chiar să întrerupă activitatea de judecată în semn de protest, în perioada 6-9 iunie.

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti a decis, miercuri, în unanimitate să organizeze proteste „dintre cele mai ferme” dacă se modifică condițiile de pensionare pentru magistrați.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti adoptă punctul de vedere formulat în cadrul ședinței, sens în care își exprimă în mod ferm dezacordul faţă de orice intenție de modificare a statului profesiei, relativ la iminenta schimbare arbitrară şi nejustificată a condițiilor legale de acordare a pensiei de serviciu, modificare ce nu a fost supusă unui proces transparent de consultare instituțională şi care este de natură a periclita grav independența și statutul constituțional al judecătorilor”, se arată într-un comunicat emis după Adunarea generală.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București a hotărât ca, în funcție de parcursul procesului legislativ, să adopte forme de protest dintre cele mai ferme, ca reacție faţă de nesocotirea statutului judecătorului, a efectelor grave pe care măsurile vizate le vor produce asupra sistemului judiciar, pe fondul lipsei totale de preocupare pentru rezolvarea problemelor reale din justiție”, mai arată citată.

Și magistraţii buzoieni transmit că protestează faţă de preconizatele modificări ale statului magistratului în ceea ce priveşte condiţiile de pensionare.

Potrivit Tribunalului Buzău, Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Buzău, întrunită miercuri, are o serie de revendicări după cum urmează: „solicită imperativ ca orice soluţie legislativă să fie luată ca urmare a dialogului  între partea judecătorească şi cea legislativă pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător, modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuala modificare a vârstei de pensionare să se producă exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări care trebuie corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale activităţi a instanţelor de judecată.”

Mai mult, magistraţii buzoieni au decis să suspende, în semn de protest activitatea de judecată cu excepţia cauzelor cu persoane în stare de detenţie, a măsurilor preventive şi de siguranţă, a ordinelor de protecţie, a ordonanţelor preşedinţiale, a cauzelor cu minori şi a cauzelor de suspendare a actelor administrative şi cele privind litigiile prevăzute de art. 53 din Legea 101/2016.

De asemenea, susţin demersurile pe care le vor face personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din instanţe faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, inclusiv a protestului organizat de aceştia.

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Buzău urmează să se întrunească din nou, săptămâna viitoare pentru reanalizarea situaţiei care a generat protestul.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis recent că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR.

Printre modificări se număr corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.

                                                                                                                   Adina Silav