15.2 C
București
joi, 2 mai 2024 - 21:56
No menu items!

Serviciul de spionaj al Estoniei: Rusia se pregătește de o confruntare militară cu Occidentul

spot_img

Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, dar ar putea fi descurajată printr-o consolidare a forţelor armate a aliaţilor, a declarat marţi serviciul de informaţii externe al Estoniei, potrivit agenției Reuters.

„Rusia a ales o cale care este de confruntare pe termen lung şi Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu”, a declarat Kaupo Rosin, șeful serviciului, la publicarea raportului despre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Estoniei.

Un atac militar din partea Rusiei este ”foarte puţin probabil” pe termen scurt, a spus el, în parte pentru că Rusia trebuie să menţină trupe în Ucraina, şi ar rămâne puţin probabil dacă Europa ar acumula forțe de descurajare. ”Dacă nu suntem pregătiţi, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare”, a adăugat Rosin.

Acesta a explicat că evaluarea sa se bazează pe planurile Rusiei de a-şi dubla numărul de forţe staţionate de-a lungul graniţei sale cu Finlanda, cea mai nouă ţară membră NATO, şi cu statele baltice Estonia, Lituania şi Letonia.

Un număr tot mai mare de oficiali occidentali au avertizat recent cu privire la o ameninţare militară din partea Rusiei la adresa ţărilor de pe flancul estic al NATO, cerând Europei să se pregătească prin consolidarea forţelor armate.

În ceea ce priveşte comentariile lui Donald Trump, care a spus că nu ar apăra aliaţii care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, Rosin a spus: „Astfel de declaraţii nu sunt niciodată de ajutor”.

Capacitatea Rusiei de a furniza muniţie trupelor sale continuă să o depăşească pe cea a Ucrainei şi, dacă sprijinul occidental nu este susţinut sau crescut, este puţin probabil ca Ucraina să poată schimba situaţia pe câmpul de luptă, a adăugat oficialul eston.

În ultimii zece ani, de la ocuparea de către Rusia a peninsulei Crimeea și a estului Ucrainei, statele baltice au publicat printre cele mai exacte date și prognoze despre situația de securitate din Estul Europei. Estonia, Letonia și Lituania au intrat în NATO și UE după obținerea independenței în 1991, dar sunt în continuare expuse politicii agresive a Rusiei, fiind state ex-sovietice.

V. B.