6.5 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 8:49
No menu items!

Ministrul german al Apărării avertizează: Putin ar putea ataca NATO în ”cinci-opt ani”

spot_img

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius avertizează într-un interviu acordat cotidianului Der Tagesspiegel că statele membre ale Uniunii Europene (UE) este necesar să se pregătească în vederea unui război cu Rusia şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o extindere a Războiului din Ucraina.

Fostul parlamentar, un membru al Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, trage un semnal de alarmă în acest interviu, publicat vineri, cu privire la ”ameninţările voalate” ale lui Vladimir Putin.

”Auzim ameninţări ale Kremlinului aproape zilnic (…). Trebuie să ţinem, aşadar, cont de faptul că Vladimir Putin ar putea ataca într-o bună zi un stat membru NATO (…). Trebuie se reînvăţăm să trăim cu pericolul”, avertizează el.

În pofida faptului că un atac rus nu pare probabil ”pentru moment” în opinia sa, ministrul german îşi avertizează aliaţii europeni cu privire la viitorul conflictului.

”Experţii noştri se aşteaptă, peste cinci-opt ani, la o perioadă în care acest lucru esre posibil”, avertizează Boris Pistorius.

El refuză să evoce în mod public scenarii ale unui război direct cu Rusia, însă subliniază că se pregăteşte de ceea ce este mai rău, pentru a ”afla unde se află deficitele în caz de urgenţă”.

”Trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a subliniat Boris Pistorius într-un interviu acordat duminică seara televiziunii germane ZDF Heute.

Aceste declaraţii ale lui Boris Pistorius evocă un document al Bundeswehr, publicat recent de către revista Bild, în care se imaginează o escaladare iminentă între NATO şi Rusia.

Acest scenariu al Statului Major nu este alarmant în sine, dar apare în contextul unor îngrijorări puternice.

D.Constantin