23.7 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 12:54
No menu items!

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu se desființează, se transformă. Într-o secție mai mare

spot_img

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Așa cum reiese din proiect, actuala SIIJ va fi înlocuită, de fapt, de o altă secție, aflată tot în subordinea Parchetului General. Doar că, în loc de 15 posturi de procuror, noua secție va avea 42 de procurori, desemnați, ca și în cazul actualei secții, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

Pe lângă numărul triplu de procurori, o altă diferență pe care ministrul Predoiu a ținut să o sublinieze, va fi aceea că noua secție va fi organizată după modelul Parchetului European. Care, însă, nu este complet nici acum, având în vedere că Laura Codruța Kovesi a cerut, recent, României încă 13 procurori, iar Ministerul Justiției a declanșat o nouă procedură de selecție, candidaturile putând fi depuse până la 31 ianuarie.

„Scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, de la data adoptării priectului de lege. Pentru investigarea infracţiunilor care erau în competenţa secţiei, am găsit un model din modul de funcţionare al Parchetului European, 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori în ţară, câte doi procurori pe fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care investighează infracţiunile care erau în competenţa SIIJ. Procurorii sunt desemnaţi de plenul CSM.

Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM, prin plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.

Cei 30 de procurori din Curţile de Apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi de procurorul general, procurorii din cadrul Parchetelor Curţii de Apel vor fi propuşi plenului CSM de prim-procurorii de la Curţile de Apel”, a afirmat ministrul Justiţiei.  

El a precizat că procurorii desemnaţi vor trebui să aibă o vechime de 15 ani pentru procurorii de la Parchetul General, respectiv 12 ani de la Parchetele Curţilor de Apel, calificativul „foarte bine” la ultimele evaluări şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar. Cătălin Predoiu a mai afirmat că procesul de selectare a procurorilor va începe în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
 
„Proiectul va sta în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie. Vom colecta propunerile care se vor face, apoi proiectul va primi o formă finală şi va fi transmis CSM pentru aviz. După obţinerea avizului, înaintăm proiectul către Guvern. Scopul nostru este să ne încadrăm cu această procedura într-un termen care să permite Parlamentului să adopte proiectul de lege până la 31 martie”, a adăugat Predoiu. 
 

Iată cum, în fapt, SIIJ nu se desființează. Se transformă într-o secție mai mare pentru care Cătălin Predoiu a ținut să sublinieze că a primit aprobarea liderilor coaliției de guvernare.

„M-am consultat. Inclusiv aseară (joi seară – n.r.) a avut loc o ședință a coaliției și proiectul a fost aprobat de către șefii de partide care au participat la ședință”, a spus ministrul Justiției în conferința de presă susținută vineri la Ministerul Justiției. 

Raluca Dan