9.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 8:07
No menu items!

Se dă startul campaniei electorale. Ce trebuie să ştie candidaţii

spot_img

Vineri este prima zi oficială de campanie electorală. Începe războiul declaraţiilor, al promisiunilor. Se lipesc şi se dezlipesc afişe electorale.

Începe campania electorală. Candidaţii pentru parlamentare se pregătesc de atac. În cursa pentru un loc de parlamentar s-au înscris peste 1000 de candidaţi, reprezentând opt formaţiuni politice şi alianţe dar şi independenţi. Spre deosebire de anii trecuţi, candidaţii nu mai au voie să organizeze tombole şi nici să împartă “pungile” cu pomeni electorale. Nu se mai oferă biciclete şi nici telefoane mobile. Potrivit BEC, cei care împart alegătorilor orice materiale de propagandă cu valoare considerabilă, cum ar fi alimente, băuturi, ţigări, dar şi biciclete sau telefoane mobile, riscă să stea după gratii între sase luni si cinci ani de inchisoare. Candidaţii vor putea însă oferi pliante, brichete, pixuri, calendare sau steguleţe inscripţionate cu sigla formaţiunii politice pe care o reprezintă.

Organizarea acţiunilor de campanie, interzisă în unităţile militare

În campania electorală, candidaţii, formaţiunile politice, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri şi prin intermediul presei scrise şi audiovizuale.  Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de lege. În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, de către primari, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, pe bază de înţelegere cu privire la cheltuielile de întreţinere. Se pot folosi pentru întâlnirile cu alegătorii spaţii din şcoli şi universităţi, în afara programului de învăţământ.

Afişele electorale care combină culorile astfel încât să evoce drapelul României, interzise

Potrivit legii electorale, primarii sunt obligaţi ca, până la rămânerea definitivă a candidaturilor, să monteze panouri sau alte structuri pe care vor fi aplicate afişe electorale, ţinând seama de numărul competitorilor electorali şi al candidaţilor independenţi. De asemenea, ei trebuie să asigure ca panourile electorale să fie situate în pieţe, pe străzi şi în alte locuri publice frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. În prealabil, primarii sunt obligaţi să asigure înlăturarea oricăror afişe, înscrisuri şi însemne rămase de la campaniile electorale precedente. Atenţie, însă, sunt interzise afişele electorale care combină culorile astfel încât să evoce drapelul României, al altui stat sau al unei organizaţii internaţionale.

Campania electorală începe pe 9 noiembrie şi se încheie pe 8 decembrie, la orele 7.00.  Urnele se vor deschide duminică, 9 decembrie, la oele 7.00 şi se vor închide la orele 21.00. (A.M)