-0.5 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 14:11
No menu items!

Școlile rămân fără teste de salivă, în timp ce infectările cu COVID-19 cresc de la o zi la alta

spot_img

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, miercuri, că achiziția testelor de salivă pentru elevi a fost contestată, astfel că procedura este blocată până la soluționarea problemei.

“Din păcate, am fost anunţaţi de către ONAC că achiziţia privind testele COVID din salivă pentru şcoli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanţei. Nu vom aştepta o a doua instanţă, legea ne permite să semnăm după decizia primei instanţei. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitaţiei făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate săptămâna asta contractele subsecvente şi sperăm să avem pronunţarea cu celeritate în acest sens. Sunt oferte, sunt companii care au promis că vor aduce, dar cu contestaţia sunt nişte reguli pe care nu avem cum să le încălcăm”, a declarat Arafat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Arafat a menţionat că e posibil să existe probleme și cu aprovizionarea în legătură cu testele deoarece China intră în noul an şi acolo urmează o vacanţă de câteva săptămâni.

“China intră în noul an, vor avea o vacanţă care înseamnă 3-4 săptămâni, aceste teste vin de acolo, e posibilă să avem probleme cu lanţul de aprovizionare şi de transport. Va trebui să le contractăm cât mai repede după ce trecem de această fază. Mai sunt şi alte loturi în negociere la ONAC. Lotul contestat e cel cu livrare rapidă, celelale loturi sunt cu livrare peste două, trei săptămâni”, a transmis Arafat.

El a precizat că la IGSU nu mai există stocuri pentru testele de salivă pentru şcoli.

                                                                                                                    Adina Silav