11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 16:12

Rusia vrea ca Google să modifice ultimul Android

spot_img

 

Gigantului Google i-a fost dat termen până pe 18 Noiembrie pentru a modifica modul în care cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android ajunge preconfigurat în Rusia. În caz contrar, Kremlinul se vede obligat să impună amenzi, conform recentei hotărâri cu privire la competiţia pe piaţa IT.

Serviciul Federal Antimonopol rusesc (FAS) a prezentat acest ultimatum luni, la trei săptămâni după ce autorităţile au declarat că Google operează în afara legii în Rusia din cauza faptului că telefoanele mobile care utilizează sistemul de operare Android favorizează serviciile deţinute de Google, precum Google Maps, YouTube, Gmail şi motorul său de căutare omonim.

Pe fondul unei lupte pentru piaţa rusească între Google şi Yandex, motorul de căutare din Rusia, FAS a declarat că Google încalcă legea antimonopol prin solicitarea producătorilor de telefoane mobile care folosesc Android să favorizeze motorul de căutare Google.

“Pentru a restabili concurenţa pe piaţă, Google trebuie să modifice acordurile cu producătorii de telefoane mobile în termen de o lună şi să excludă clauzele anticoncurenţiale” – FAS

Firma Yandex s-a declarat mulţumită de această hotărâre şi va lupta împotriva oricărei încercări din partea Google de a contesta decizia.

Dacă Google nu va scoate aplicaţiile proprii din dispozitivele Android până pe 18 Noiembrie, autorităţile de reglementare ar putea impune o amendă începând de la 1% şi până la 15% din veniturile Google din Rusia în anul 2014. Bloomber Business a calculat prejudiciul la 10 milioane de dolari pe an.

Octavian Cătuşanu