4.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 6:26

Rusia anunță sancțiuni economice împotriva Turciei după incidentul militar de la granița cu Siria

spot_img

Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care prevede o serie de măsuri de retorsiune economică, în replică la doborârea, marți, a unui bombardier rus de către aviația turcă la frontiera siriană.

Măsurile pregătite de guvernul rus vizează ”asigurarea securității naționale și a cetățenilor ruși” și prevăd interdicția de a efectua zboruri charter între Rusia și Turcia, interdicția angajatorilor ruși de a angaja muncitori turci de anul viitor și interzicerea importului anumitor mărfuri turce, conform textului decretului publicat de Kremlin.

Începând de la 1 ianuarie 2016, angajatorii ruși ”nu vor mai putea să recruteze personal dintre cetățenii Republicii Turcia”, se menționează în decret, care limitează astfel și posibilitatea pentru ”organizațiile sub jurisdicție turcă” de a lucra pe teritoriul rus.

Textul mai prevede, fără a preciza o dată, ”interdicția sau limitarea importurilor anumitor tipuri de mărfuri venind din Republica Turcă”, în baza unei liste care urmează să fie stabilită de guvernul rus.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, Vladimir Putin și-a însărcinat guvernul să ”să stabilească o listă de bunuri și servicii la care măsurile economice nu se vor aplica”.

Putin ”a cerut guvernului rus să ia măsuri pentru interzicerea transportului aerian charter între Rusia și Turcia”, în timp ce tour-operatorii ruși ar trebui ”să se abțină să propună cetățenilor ruși produse implicând vizite pe teritoriul Turciei”.

Pe de altă parte, companiile aeriene turce vor trebui să se supună mai multor controale pe teritoriul rus, ”din motive de securitate”.

Decretul oficializează și restabilirea regimului vizelor pentru turci, anunțată vineri de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Rusia a pretins scuze oficiale după incidentul aerian, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus un astfel de gest și s-a declarat ”întristat”.

Turcia și Rusia au relații comerciale foarte dezvoltate. Rusia este al doilea partener comercial al Turciei ca importanță. Peste 3 milioane de turiști ruși și-au făcut vacanța în Turcia anul trecut.

Peste 90.000 de cetățeni turci lucrează în Rusia, ceea ce înseamnă că, împreună cu familiile, sunt aproximativ 200.000 de turci pe teritoriul Federației.