3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 6:07

Erdogan se declară ”întristat” de doborîrea avionului rus, dar refuză să își ceară scuze

spot_img

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat sâmbătă, în faţa unor simpatizanţi, întristat de faptul că forţele turce au doborât marţi bombardierul rusesc.

Erdogan a apărat din nou acţiunea armatei turce, în faţa simpatizanţilor săi, şi a criticat Rusia pentru acţiunile din Siria.

”Ne dorim să nu se fi întâmplat, dar s-a întâmplat. Sper ca aşa ceva să nu se mai repete”, a spus el.

În opinia sa, ambele părţi ar trebui să abordeze această problemă ”mai pozitiv”.

Acesta a apreciat că o întâlnire la Paris va fi o oportunitate în vederea depăşirii tensiunilor şi şi-a reiterat îndemnul la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în marja Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21), săptămâna viitoare, la Paris.

În paralel, Putin refuză o întâlnire bilaterală până nu aude scuzele exprimate de Erdogan.

Turcia a emis anterior, sâmbătă, o alertă de călătorie în care-i îndemană pe cetăţenii turci să amâne orice călătorii neesenţiale în Rusia.

Ministerul turc de Externe a precizat sâmbătă că a emis această alertă deoarece călătorii turci se confruntă cu probleme în Rusia.

Rusia a restricţionat călătoria turiştilor turci, a blocat camioane turceşti la frontieră, a confiscat cantităţi importante din importuri turceşti de alimente şi pregăteşte introducerea vizelor din 2016.