15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 20:36

Rusia amenință România: Renunțați cât nu e prea târziu

spot_img

Moscova solicită SUA să abandoneze planurile de amplasare a sistemelor antirachetă în România. Declarația aparține directorulului Departamentului de Neproliferare Dezarmare și Controlul Armelor al Ministerului rus de Externe, citat de site-ul oficial.

Potrivit lui Mihail Ulianov, introducerea sistemelor în România ar fi o încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului INF (Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune).

Potrivit oficialului rus, rachete și drone de atac, care ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră de rază medie de acțiune, ar putea fi introduse pe navele Marinei Militare, dar nu pe teren.

Facem apel la Statele Unite și România să înțeleagă pe deplin responsabilitatea lor pentru dezvoltarea acestor planuri și să le abandoneze cât nu e prea târziu”, a declarat Ulianov, citat de site-ul ministerial.

Sistemul de apărare antirachetă al NATO a fost desfășurat la baza militară din Deveselu (Olt).

Rusia și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de consolidarea militară a NATO de-a lungul frontierelor sale vestice, avertizând că extinderea Alianței subminează securitatea regională și globală.

Vladimir Putin a declara, duminică, într-un interviu acordat canalului public de televiziune Rossia-1, că Rusia ar putea utiliza arme de înaltă precizie în cazul unei amenințări la adresa securității sale, iar partenerii săi trebuie să știe acest lucru.

În principiu, toți partenerii noștri, cel puțin la nivel de experți, știu că Rusia are astfel de arme. Dar una este să se cunoască aceasta la nivel de experți și cu totul altceva este ca (celelalte țări) să se convingă că ele există cu adevărat și că sunt într-adevăr de foarte înaltă calitate. Avem specialiști foarte bine instruiți și pregătiți care să le poată utiliza în mod sistematic. Și, nu în ultimul rând, Rusia are voința de a folosi aceste arme în cazul în care aceasta corespunde intereselor naționale ale statului și poporului rus

Vladimir Putin

Federația Rusă a folosit în Siria arme de înaltă precizie împotriva Statului Islamic. Flotila rusă din Marea Caspică a lansat rachete de croazieră împotriva teroriștilor, scrie RIA Novosti.

Emanuel Stan