12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 22:45

Rusia a semnat un “tratat de integrare” cu Osetia de Sud

spot_img

Documentul a fost semnat la Moscova, miercuri, la împlinirea unui an de la anexarea Crimeei

putin1

Rusia a semnat miercuri un “tratat de alianță și integrare” cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, chiar în ziua în care se împlinește un an de la anexarea Crimeei.

Potrivit agenției TASS, documentul, semnat la Moscova de președintele rus Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. “Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE, care au atras atenția Moscovei, că, prin acest acest demers, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și pune în pericol securitatea în regiune.

Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili a avertizat încă din decembrie că Rusia se pregătește să semneze un “tratat de alianță” și cu Osetia de Sud, autoritățile de la Tbilisi semnalând faptul că încheierea de către Moscova a unor astfel de “tratate” cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic “un pas spre anexarea” acestor teritorii.

R.D.