marți, 24 noiembrie 2020 - 22:07

România a închis barurile, cafenelele și restaurantele, prin ordonanță militară. Zborurile cu Spania, suspendate

Cristoiu: Ciolacu, blat cu PNL. Demisia, diversiune pentru a contracara inițiativa USR

Publicistul Ion Cristoiu susține că demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament pentru a renunţa la pensia specială este, de fapt, o diversiune pusă la...

Rafila semnalează blocarea inexplicabilă a testărilor COVID

Profesorul Alexandru Rafila semnalează cu îngrijorare că numărul de teste pentru depistarea pacienţilor cu COVID-19 a scăzut cu 20% de la o zi la alta...

Revoltător! Drama rudelor unui decedat de COVID. Afaceri cu pacienți morți. AUDIO/DOCUMENTE

Rudele unui pacient decedat din cauza COVID au avut parte de o experiență terifiantă în momentul în care a trebuit să ridice cadavrul din...

Circ și troc în Parlament cu pensiile speciale și alocațiile copiilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune condiții pentru introducerea în circuitul legislativ a proiectelor PNL și USR de abrogare a pensiilor speciale: liberalii și useriștii...

Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a declarat marți seară, într-o conferință de presă, că prin ordonanță militară s-a decis:

Se suspenda activitatea de servire si consum a  produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, activitati organizate de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice in spatiile din interiorul sau exteriorul locatiei. E permisa organizarea de catre aceste unitati economice de profil a activitatii de comercializare care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestei scop, de tip: drive-in, room-service sau livrare la client”.

Măsura a fost luată în contextul stării de urgență instituită prin Decret prezidențiale pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României.

Potrivit lui Vela, toate activitățile religioase săvârșite în biserici sunt interzise.

Eventualele slujbe făcute în afara bisericilor pot fi autorizate, dar cu o prezentă de maximum 100 de persoane.

”Se suspndă toate activitățile religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de îngrijire personală în spații închise. Se interzice organiaarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații deschise. Organizatorii evenimentele organizate în spații deschise ce presupun participarea a maxim 100 de persoane sunt obligați să asigure distanța de minim 1 metru între participanți”, a anunțat Marcel Vela.

“O decizie se referă la suspendarea tuturor activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală realizate în spaţii închise”, a spus Vela.

El a precizat că se interzice organizarea şi desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise. “Organizatorii evenimentelor în spaţii deschise ce presupun participarea a maximum 100 de persoane sunt obligaţi să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum un metru între participanţi”, a precizat ministrul.

Se SUSPENDĂ zborurile către și dinspre Spania

Ministrul afacerilor interne a mai precizat că șoferii de TIR trebuie să aibă materiale de protecție la ieșirea din țară. 

“Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.

Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului național nu fac obiectul restricțiilor la export.

Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora României.

Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.

Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale”, a declarat Marcel Vela.

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a anuntat marți seara că a emis un ordin, privind „măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți și voluntari în caz de necesitate spre spitale și servicii de urgență”. Astfel: 

  • Rezidentii de la urgenta, anestezie, terapie intensiva, boli infectioase, „vor intrerupe stagiile de practica si se vor prezenta pana maine la ora 12.00 la centrele de indrumare”.
  • Rezidentii de la medicina interna si de familie intrerup stagiile de pregatire si se vor prezenta la DSP-uri pt repartizare la camere de garda.

Vela, apel către “frații din Diaspora”: “Nu e bine pentru compatrioții din țară să reveniți, acum, acasă”

Marcel Vela a făcut, marți seară, un apel că tre românii din Diaspora, cărora le-a cerut să nu revină în țară în această perioadă.

“Dragi prieteni, fac un apel către frații din Diaspora. Nu este bine pentru compatrioții din țară să reveniți, acum, acasă. Veți intra direct în carantină sau izolare, iar cei care fac devclarații false vor avea dosar penal.

Trebuie să avem cu toții grijă de părinții, copii și bunicii noștri.

În încheiere, noi toți, eu, Raed Arafat și Bogdan Despescu, împreună cu toți cei implicați, vă spunem să respectați sfatul medicilor. Noi suntem aici pentru dumneavpastră și doar împreună vom reuși”, a declarat Marcel Vela.

 

Scandal pe validarea demisiilor USR din Parlament

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile parlamentarilor Uniunii Salvaţi România depuse marţi şi să se...

Orban: Pensiile speciale au fost instituite de PSD

Premierul Ludovic Orban, candidatul PNL București pentru Parlament, a declarat luni seară, la B1TV, că aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi...

Parlamentarii USR demisionează în masă pentru a nu mai primi pensii speciale

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de...

Sondaj PwC: Munca la distanţă poate înlocui programele de mobilitate internaţională, cum ar fi relocarea în alt oraş sau altă ţară

Munca la distanţă poate deveni alternativa programelor de mobilitate internaţională, cum ar fi relocarea în alt oraş sau altă ţară, în cazul poziţiilor care...

Moș Nicolae, sfătuit să păstreze distanța în Europa (Round-up Reuters)

Cu restricții privind adunările de familie, instrucțiuni de a nu se îmbrățișa și o cerere politicoasă adresată Sfântului Nicolae de a „păstra distanța”, Europa...