9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 4:33

Protestul transportatorilor nu va avea loc. Primăria Capitalei a respins cererea

spot_img

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a respins, miercuri, cererea federaţiilor transportatorilor de a protesta joi, la sediul Guvernului, explicând că o acţiune cu 10.000 de persoane şi 10.000 de autovehicule ar bloca oraşul.

Primăria Capitalei arată, într-un comunicat de presă, că primarul Răzvan Sava a respins, miercuri, cererea mai multor federaţii ale transportatorilor de a protesta în Bucureşti, Comisia de avizare a adunărilor publice concluzionând că, în forma de organizare propusă, protestul transportatorilor ar bloca oraşul. Cu toate acestea, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a anunțat, marți, că solicitarea formulată de șase organizații de transportatori pentru mitingul de joi a fost aprobată de Primăria Capitalei.

Primarul s-a întâlnit cu reprezentanţii transportatorilor, miercuri dimineaţă, pentru a-i informa că nu poate aproba un protest de o asemenea amploare în centrul Bucureştiului, cei din urmă fiind extrem de nemulţumiţi, mai ales că obţinuseră deja un aviz de principiu din partea municipalităţii.

Membrii Comisiei municipale de avizare a adunărilor publice nu au putut fi de acord cu cererea sindicatelor şi asociaţiilor patronale ale transportatorilor deoarece forma de organizare propusă ar fi dus la blocarea efectivă a Bucureştiului. Transportatorii vor să aducă în Piaţa Victoriei 10.000 de vehicule, care ar aflui spre zona centrală din toate direcţiile, potrivit schemei de organizare propuse

Primăria Capitalei

Obiecţiile Primăriei Capitalei privind organizarea protestului de joi sunt legate de numărul autovehiculelor anunţate la acţiune. „Piaţa Victoriei şi Bulevardul Kiseleff au o capacitate limitată pentru prezenţa autovehiculelor în zonă. Experienţa anilor anteriori a arătat că acest spaţiu poate să primească un număr maxim de 800 de autovehicule”, au argumentat membrii comisiei municipale de avizare a manifestaţiilor publice, în raportul de evaluare a solicitării pentru organizarea protestului de către transportatori.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au mai arătat că şi modul în care organizatorii doresc să facă afluirea către Piaţa Victoriei va duce la blocarea inevitabilă a traficului, întrucât aceasta ar fi urmat să se facă din toate direcţiile către Piaţa Victoriei, şi nu în mod organizat dinspre DN1.

În plus, organizatorii protestului nu ar fi oferit informaţii exacte cu privire la numărul participanţilor, iar ora la care ar fi trebuit să înceapă protestul ar fi coincis cu cea la care bucureştenii se deplasează către grădiniţe, şcoli sau serviciu.

„Bucureştiul înregistrează, în această perioadă a lunii decembrie, vârfuri de trafic, generate de fluxul mare de aprovizionare din perioada apropiată sărbătorilor. Mai mult, problemele generate de restricţiile de trafic din zona Eroilor – ca urmare a avariei apărute la data de 12 decembrie 2015 – au condus deja la supraaglomerarea unor artere principale, Piaţa Victoriei fiind un punct nodal important pentru fluidizarea traficului dinspre vestul (zona afectată) spre centrul şi nordul Capitalei. Cu aceste argumente, Comisia de avizare a adunărilor publice constituite la nivelul Primăriei Capitalei – din care fac parte reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi responsabili cu circulaţia din cadrul municipalităţii – au avizat negativ cererea de protest a transportatorilor”, se mai arată în comunicat.

Primarul Răzvan Sava a precizat că Primăria Capitalei, în astfel de situaţii, are rolul de a asigura securitatea cetăţenilor, fie că este vorba de manifestanţi, forţe de ordine, trecători sau de restul cetăţenilor.

Acest aspect esenţial, securitatea cetăţenilor a fost neglijat cu desăvârşire de către organizatori. Primăria Capitalei respectă dreptul democratic şi constituţional al oricărei entităţi din România de a organiza manifestaţii publice, dar cu respectarea legii. În situaţia de faţă, protestul ar duce la blocarea Bucureştiului. Nu voi permite acest lucru

Răzvan Sava
primarul interimar al Capitalei

Potrivit Primăriei Capitalei, edilul a discutat, marţi şi miercuri, cu reprezentanţii Guvernului, cărora le-a solicitat sprijin pentru evitarea unui blocaj în Bucureşti. „Am discutat cu reprezentanţii Guvernului, cărora le-am cerut sprijin pentru a găsi o formă de dialog social cu protestatarii, astfel încât să evităm blocarea Bucureştiului”, a precizat primarul general interimar.

Andrei Tudor