13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 10:01

Bugetul pe 2016 a fost adoptat în Parlament

spot_img

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”. În aceeași ședință, parlamentarii au adoptat și proiectul legii asigurărilor sociale de stat pe 2016 cu 290 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și trei abțineri.

Deși comisiile de buget-finanţe ale celor două camere au lucrat în ultimul weekend, în ritm alert, legea privind bugetul de stat pentru 2016 a fost adoptată în procedură de urgenţă, fără ca parlamentarii să aducă prea multe modificări faţă de forma înaintată spre dezbatere de Guvern.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la debutul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, că guvernul a decis să respecte, la elaborarea bugetului de stat pe 2016, cadrul legal adoptat de Legislativ, deşi impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei.

„Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală şi creşterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză. Prevederile menţionate mai sus nu sunt decloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a declarat premierul Dacian Cioloş, precizând că acestea nu se pot compensa cu creşterea economică, estimată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei.

Potrivit prim-ministrului, soluţia a fost „dificil de agreat într-un interval extrem de scurt”, dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.

Premierul a mai spus că educaţia, sănătatea, transporturile şi investiţiile reprezintă priorităţi de care a ţinut cont la elaborarea proiectului. 

Valeriu Motoc