16.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 7:30

Propunerea USR la ședința coaliției de marți: Florin Cîțu este CEO, noi suntem acționarii. PNL nu vrea ca premierul să fie evaluat de alte partide

Ședința coaliției de marți după-amiază ar trebui să se finalizeze cu o concluzie pentru ambele părți, PNL și USR-PLUS, conform surselor politice. Colegii lui Dan Barna au stabilit, azi noapte, să nu mai ceară schimbarea lui Florin Cîțu, deoarece este clar că PNL și UDMR au făcut front comun împotriva acestei solicitări. Astfel că USR-PLUS a trecut la planul doi, care ar însemna să se asigure că premierul nu va mai demite vreun ministru din partidul lor fără să-i consulte.

USR-PLUS vrea ca premierul să se consulte, în coaliție, cu privire la orice măsură pe care ar dori să o ia împotriva unui membru al cabinetului, care face parte din alt partid. Cu respectarea atribuțiilor constituționale, care spun că prim-ministrul este cel care ia decizia revocării unui ministru.

Astfel, USR-PLUS va cere, la ședința de marți a coaliției, un nou set de reguli pentru modificarea acordului coaliției de guvernare. Una dintre schimbări ar fi aceea ca însuși premierul să poată fi evaluat, iar miniștrii din alte partide să fie evaluați cu acordul și consultarea șefilor lor de formațiune. 

“Premierul este CEO, iar noi suntem acționarii. Premierul trebuie să fie consultat periodic, dar și el trebuie să se consulte cu partenerii de coaliție”, este concluzia la care s-a ajuns în USR-PLUS.

De cealaltă parte, PNL va încheia, marți, un acord cu USR-PLUS, care să cuprindă agenda guvernamentală, un mecanism de revocare a unui ministru astfel încât să nu se atingă prerogativele premierului de a decide, dar să existe o informare și o evaluare în prealabil, cu liderii coaliției de guvernare. De asemenea, surse politice au declarat că PNL nu este de acord ca premierul să fie evaluat de celelalte partide.

Discuțiile din coaliția PNL – USR PLUS – UDMR se reiau, marți, după discuția de patru ore de luni seară, soluția cea mai posibilă a acestor negocieri fiind semnarea unui nou protocol de colaborare guvernamentală.

Emanuel Stan