22.2 C
București
marți, 28 mai 2024 - 20:37
No menu items!

„Profesorul” de evaziune din circuitul Romprest

spot_img

Iustin Pop Atanasiu, numit de procurorii DIICOT coordonatorul grupului infracțional de la Cluj al grupării Romprest, este profesor la Facultatea de Business a Universității Babeș Bolyai

iustin-atanasiu-pop

Procurii DIICOT au stabilit că Iustin Pop Atanasiu, prin intermediul Cabinetului Individual de Contabilitate pe care îl avea la Cluj, avea acoperirea că face activități de audit și contabilitate, dar de fapt superviza traseele financiare ilegale ale grupării de firme Romprest.

Persoană care preia solicitările transmise de Walter Florian, stabileşte modalităţile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.A. şi le transmite membrilor grupului, preia de la aceştia fondurile în numerar, se deplasează ritmic pe raza municipiului Bucureşti şi le predă coordonatorului grupării, a contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv.

referat DIICOT

Mai mult, spun anchetatorii, Iustin Pop Atanasiu a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor fantomă,în perioada 2012-2014.

Rezultă că a cauzat un prejudiciu bugetului general al statului în valoare totală de 17.919.530 lei, reprezentând impozit pe profit şi a TVA, legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adaugă suma de 54.064.969 lei, (echivalentul a 12.300.000 euro) reprezentând prejudiciul produs prin comiterea infracţiunii de complicitate la spălare a banilor.

referat DIICOT

Conform CV-ului postat pe internet, Iustin Pop Atanasiu este lector universitar și doctrand al Facultății de Business a Universității Babeș-Bolyai din Cluj de peste 10 ani, din 2003. Totodată, el este consultant financiar la o bancă comercială, cenzor la alte grupuri de firme și are numeroase articole publicate în publicațiile de specialitate.

15 persoane, printre care și „profesorul” Iustin Pop Atanasiu au fost arestate de Tribunalul Prahova în dosarul Romprest, mandatul de arestare în lipsă pentru coordonatorul grupării, administratorul Florian Walter urmând a fi discutat de magistrați pe daa de 15 mai. Între timp, Walter a fost dat în urmărire și în consemn la frontieră.

Florian Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat gruparea suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată SC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

În acest dosar, procurorii DIICOT l-au audiat şi pe unul dintre finanţatorii clubului de fotbal Petrolul Ploieşti Nicolae Capră, arestat preventiv într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat tot de DIICOT.

M.Nedelcu