5.1 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 2:05
No menu items!

Profesorii vor primi măriri de salarii. Ordonanța privind măsurile fiscal-bugetare, modificată

spot_img

Salariile profesorilor vor fi majorate cu 8% de la 1 ianuarie, după ce Ministerul Finanțelor a modificat proiectul de ordonanță care inițial îngheța veniturile cadrelor didactice. Proiectul repus în transparență decizională a fost completat cu acordarea de la 1 ianuarie 2022 a unei creșteri de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 şi cele din luna decembrie 2021.

Modificărea este legată de salariile pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

În varianta inițială se înghețau, la fel ca toate salariile bugetarilor, cu excepția celor din sănătate.

Principalele trei federații sindicale din învățământ au anunțat, joi, că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului și prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi înghețate, așa cum prevedea proiectul de ordonanță al Executivului. Și mai mult, sindicaliștii au amenințat că acțiunile de protest ar putea ajunge până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.

                                                                                                                    Adina Silav