0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 20:38
No menu items!

Profesorii, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Amenință cu neîncheierea situației școlare pe semestrul I și declanșarea grevei generale

spot_img

​Principalele trei federații sindicale din învățământ amenință că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului și prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi înghețate, așa cum prevede proiectul de ordonanță al Executivului. Și mai mult, sindicaliștii amenință că acțiunile de protest ar putea ajunge până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.

„În calitate de reprezentanți ai salariaților din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariații din învățământ vor ieși în stradă, pichetând sediile Executivului și prefecturilor.

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ va continua, există posibilitatea radicalizării acțiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale”, precizează aceștia într-un comunicat de presă.

Salariile profesorilor nu vor crește în 2022, așa cum prevede proiectul de Ordonanță de Urgență – privind măsurile fiscal-bugetare.

Astfel, profesorii vor fi plătiți în anul 2022 la nivelul lunii decembrie 2021, așa cum se întâmplă și în cazul altor bugetari, dacă ordonanța va fi adoptată în această formă.

“Deși, în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale”, arată sindicaliștii.

                                                                                                                  Adina Silav