3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 20:04
No menu items!

TVA de 5% pentru energia termică, de la 1 ianuarie, pe perioada iernii

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi stabilit un TVA de 5% de la 1 ianuarie, pe perioada iernii, pentru energia termică livrată populaţiei, şcolilor, spitalelor şi altor instituţii.

”Astăzi avem pe masa Guvernului OUG-ul privind principalele măsuri bugetare şi proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli. Din discuţiile şi dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici, care aparţin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susţinere”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a anunţat că în şedinţa de astăzi, Guvernul va stabili ca, de la 1 ianuarie 2022, să fie aplicată cotă a taxei TVA de 5% pentru livrarea de energie termică, atâta pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice.

”Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea creşterii preţurilor”, a spus prim-ministrul.

Premierul a mai anunţat că, în prelungirea programului Prima Casă, Guvernul stabileşte o cotă redusă de TVA, de 5%, a unei singure locuinţe, a cărei valoare se încadrează între suma de 450.000 de lei şi 700.000 de lei.

Totodată, Guvernul renunță la reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi.

„Aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta afacerile cinstite”, a afirmat Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

                                                                                                                  Adina Silav