20 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 18:18
No menu items!

Procurorul care a pornit dosarul Lucan pleacă din DIICOT. Cazul a stârnit valuri în ”lumea bună” de la Cluj și București

spot_img

Procurorul DIICOT care în decembrie 2017 zguduia lumea medicală de vârf prin reținerea pentru 24 de ore a celebrului doctor Mihai Lucan de la Cluj, Marian Delcea va părăsi Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism începând de la 1 august.

Plecarea lui Delcea pare a fi una intempestivă. Asta pentru că Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a introdus pe ordinea zi suplimentară în ședința din 16 iulie solicitarea lui procurorului Delcea de încetare a activității la DIICOT și revenire la Parchetul Tribunalului București începând de la 1 august. 

Considerat printre colegi drept un personaj dificil și capricios, procurorul Marian Delcea era unul dintre cei mai vechi oameni ai DIICOT și în ultimii ani se specializaseră în instrumentarea cauzelor din domeniul medical. 

Înainte de dosarul Lucan procurorul Marian Delcea a gestionat instrumentat Clinicii Sabyc unde mai multe persoane au fost condamnate pentru trafic de ovocite. 

În cazul doctorului Mihai Lucan, pe lângă problema medicală, dosarul era unul foarte complex și din perspectiva conexiunilor pe care medicul le avea în rândul ”greilor” din Cluj.

În referatul făcut în 2017 prin care a cerut, dar s-a respins, arestarea preventivă a doctorului Lucan, procurorul Delcea arăta că celebrul medic a încercat să apeleze la nume cu greutate din celebrul Grup de la Cluj din PSD, cum ar fi Vasile Dîncu și Vasile Pușcaș dar și la procurori importanți din același oraș, cum ar fi Florin Maghiar.

Asta pentru că, spun procurorii, după ce Mihai Lucan a luat cunoștință în ”împrejurări oculte” despre existența unei investigații efectuate de către procurori din cadrul DIICOT.
 
Pe de altă parte, în martie anul acesta Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să admită plângerea Lukmed – societatea doctorului Lucan vizată și ea de ancheta DIICOT, și să trimită dosarul la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pentru completarea cercetărilor față de procurorul Marian Delcea și doi ofițeri de poliție, toți trei reclamați pentru abuz în serviciu.