4.2 C
București
marți, 2 martie 2021 - 5:58

Procurorii români nu s-au înghesuit să facă parte din echipa lui Kovesi, la Parchetul European. Ce candidați s-au înscris

Doar 14 procurori îndeplinesc criteriile de înscriere la interviul pentru funcția de procuror european, deși România ar fi trebuit să trimită 15 procurori și să propună și câteva nume “de rezervă”. Sursa Zilei a publicat, în exclusivitate, în urmă cu câteva zile, informația că doar 5 angajați ai DNA au răspuns “apelului” Laurei Kovesi, să facă parte din echipa sa de la Parchetul European.

Ministerul Justiției a publicat, pe 19 ianuarie, lista procurorilor admiși pentru interviul la funcția de procuror european, 14 procurori regăsindu-se pe această listă din 16 care au depus cerere. 

De la Direcția Națională Anticorupție, s-au înscris foștii subordonați ai lui Kovesi, procurorii Ana Dana și Jean Uncheșelu, dar și Camelia Elena Grecu, Elena Hach, Constantin Irina și Gabriela Popa.

Din afara parchetului anticorupție, pe listă se regăsește numele unei foste apropiate a Codruței Kovesi, Florentina Mirică, procuror acum la Parchetul Capitalei, dar și cel al lui George Nica, fost procuror DNA, actual procuror la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Ceilalți candidați înscriși sunt: Cristian Dana Bunea (Parchetul General), Paul Chiosac (DIICOT Iași), Claudia Irina Chivu (Parchetul Trubunalului Timiș), Alexandru Silviu Lascu (Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj), Bogdan Florin Munteanu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași), Gianina Oreviceanu (Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș).

Conform calendarului afișat pe pagina Ministerului Justiției, în următoarele 3 zile se vor face programări pentru stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidații, interviurile fiind programate între 25 și 28 ianuarie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 29 ianuarie.

Procurorii europeni delegați în România vor actiona în numele Parchetului European (EPPO), în statele lor membre, și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali, în privința  anchetelor, a investigațiilor a procedurii de urmărire penală și ulterior trimiterea în judecată. Anchetele vor fi axate pe fraude și infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Marilena Nedelcu