14.5 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 21:14

Președintele Rompan avertizează că pâinea se va scumpi semnificativ. Cauza: „creşterea nemaiîntâlnită a preţului la energie electrică”

spot_img

 

Președintele Rompan Aurel Popescu estimează că prețul pâinii va fi modificat, iar până în iarnă aceasta va fi semnificativ mai scumpă. Întreaga industria de morărit şi panificaţie solicită o schemă de ajutor din partea statului pe fondul „creşterii nemaiîntâlnite a preţului la energie electrică”, scumpirea pâinii fiind imposibil de evitat în următoarele luni, potrivit Agerpres.

“Ceea ce pot să vă spun este că preţul pâinii va creşte semnificativ până în iarnă. Cred că niciun agent economic nu îşi mai permite să nu modifice preţurile la majorările de costuri actuale, când energia electrică a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a explicat preşedintele ROMPAN.

Aurel Popescu a mai spus că în ciuda unei recolte foarte bune, prețul grâului a crescut enorm,fiind cel mai mare din istorie.

„Preţul grâului este acum 1.100 de lei/tonă adus la moară. Este cel mai mare preţ înregistrat în luna august din istorie. Am mai avut în anii 2003-2004 o asemenea problemă, dar a fost mai târziu, în lunile septembrie-octombrie, dar noi din 10 august suntem pe 1.100 de lei tona de grâu, ceea ce este foarte mult”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu.

În opinia sa, singura soluţie viabilă pentru a putea supravieţui în această perioadă este intervenţia statului, respectiv introducerea unei scheme de ajutor pentru morărit şi panificaţie, similară cu cea pentru HoReCa.

„Eu cred că statul trebuie să intervină, pe de o parte, pentru populaţie, iar pe de alta parte trebuie să intervină şi pentru noi, să primim ceva în legătură cu această creştere nemaiîntâlnită la energie electrică”.

C.Dumitrescu