24.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 21:46
No menu items!

Pompierii au verificat lăcaşurile de cult şi unităţile de cazare, înainte de Paște. Ce nereguli au găsit

spot_img

Pompierii au verificat, înaintea sărbătorilor de Paşte, lăcaşurile de cult și unitățile de cazare. În urma controalelor au fost aplicate amenzi, în valoare totală de 330.000 de lei, şi s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor, pentru prevenirea incendiilor.

IGSU a transmis, joi, că, încă de săptămâna trecută, au început activităţile de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor.

”Astfel de acţiuni au fost efectuate şi la unităţi turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori. Totodată, pe timpul acţiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoţii şi personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriaşilor, dar şi asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcaşelor”, a precizat sursa citată.  

IGSU precizează că s-au efectuat 601 controale la nivel naţional, iar pentru neregulile identificate în teren au fost aplicate 1.773 sancţiuni contravenţionale, dintre care 140 amenzi, în cuantum de 335.052 de lei.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, pompierii recomandă atât preoților, dar mai ales enoriașilor să urmeze câteva reguli simple, însă importante:

-lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;

-evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

-parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

”În locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, lemn sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puţină apă). În nicio situaţie, nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate şi nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsaţi lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol”, au mai transmis pompierii. 

                                                                                                                  Adina Silav