24.7 C
București
joi, 26 mai 2022 - 11:22
No menu items!

DNA s-a enervat pe politicienii care „dau indicații” în anchete. În ce stadiu este dosarul achiziției vaccinurilor

spot_img

Direcția Națională Anticorupție a transmis, joi, un comunicat în care ceartă politicienii care „fac presiuni” și „dau indicații” cu privire la anchetele penale, în speță cea privind achiziția exagerat de mare a vacinurilor pentru țara noastră.

„Ca reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție:

Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că activitatea de urmărire penală nu se desfăşoară în funcţie de agenda politică, ci urmează paşi legali, riguroşi. Referitor la cauza privind achiziția de vaccinuri pentru țara noastră, DNA spune că „împrejurările nu permit să fie date detalii suplimentare”.

„Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale”, a mai transmis DNA.

Pe 21 septembrie 2021, Direcția Națională Anticorupție a comunicat că s-a deschis dosar penal in rem, respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Marilena Nedelcu