12.8 C
București
luni, 20 mai 2024 - 3:17
No menu items!

PIB-ul României a crescut cu 0,5% în T1. Explicațiile analiștilor de la Bloomberg pentru rezultatele slabe

spot_img

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar faţă de T1 2023 avansul PIB a fost de 0,1%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Un material publicat de Bloomberg arată că rezultatele slabe ale României au fost înregistrate în contextul în care estul Uniunii Europene se confruntă cu o industrie slabă, din cauza cererii scăzute din partea partenerilor săi occidentali. Așteptările privind o performnță mai bună se bazau pe tendința guvernului de a crește cheltuielile pentru infrastructură și de a majora salariile, în contextul electoral din 2024.

”La fel ca restul regiunii, Polonia și România se bazează în mare măsură pe Germania și pe alți mari membri ai zonei euro ca principalii lor parteneri comerciali. Potrivit datelor publicate anterior, creșterea economică s-a accelerat în Ungaria și a rămas moderată și în Republica Cehă. Este posibil ca regiunea să fie nevoită acum să se mulțumească cu o expansiune mai slabă în trimestrele următoare, deoarece sectoarele de producție de pe întregul continent rămân foarte fragile, în ciuda unor semne de îmbunătățire a încrederii investitorilor”, se mai arată în materialul agenției Bloomberg.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit unui raport publicat în aprilie.

Bugetul de stat pentru 2024 este construit pe o creştere economică de 3,4%.

T. S.