7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:31

OMV Petrom a ajuns la pierderi de 690 mil. lei, de la un profit de 2,1 mld.

Compania OMV Petrom a raportat o pierdere netă de 690 milioane de lei pe 2015, business-ul fiind afectat grav de scăderea cotațiilor internaționale ale petrolului, potrivit raportului financiar publicat joi. În 2014, compania a raportat un profit de 2,1 miliarde de lei.

Vânzările au scăzut la 18,14 miliarde de lei, de la 21,54 mld. în 2014. Acționarii companiei, printre care și statul român, care are o cotă de 20,6%, nu vor lua dividende.

Declarații Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom:

”În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Contribuția negativă din Upstream a fost parțial compensată de performanța foarte bună din Downstream, demonstrâand beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor si mentinere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014. Cu toate acestea, am reușit să menținem relativ stabilă producția de hidrocarburi, beneficiind de investițiile și descoperirile din anii anteriori. (…) Împreună cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a doua campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a șapte sonde în total, majoritatea indicând prezența gazelor naturale, și testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continua să evaluam viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite.”

omv

V.B.