6.8 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 21:33

O nouă terapie: cărțile de colorat pentru adulți

Coloratul este o activitate relaxantă, care favorizează creativitatea și concentrarea și îi ajută pe copii să își confrunte stările de furie și să se elibereze de anxietate. Dar la fel de benefic poate fi și pentru adulți, dovada că au apărut cărțile de colorat care sunt la mare modă și se vând în milioane de exemplare.

Astfel, scoțianca Johanna Basford a creat cărţile de colorat pentru adulţi, cu ilustraţii dintre cele mai diverse. Până acum cărţile cu ilustraţiile ei s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare şi au fost traduse în 14 limbi, inclusiv în România.

Johanna Basford este o tânără artistă din Scoţia care făcea ilustraţii în alb-negru. După ce mulţi oameni i-au spus că vor să-i coloreze ilustraţiile atunci când le văd, artista s-a gândit să facă nişte cărţi de colorat pentru adulţi. Aşa au apărut “Grădina secretă” şi “Pădurea fermecată”, două cărţi cu mare succes la publicul larg.

Persoanele care colorează spun că această deprindere le ajută să se relaxeze și să aibă un somn mai bun, ameliorându-le stresul și depresia. 
Psihologii sunt de acord cu efectele terapeutice ale coloratului, dar deosebesc terapia de cărțile de colorat: „Nu consider cărțile de colorat o terapie prin artă. Cred că sunt terapeutice, ceea ce e altceva”, a declarat Drena Fagen, un art-terapeut din New York.