10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 22:39
No menu items!

Noua coaliție de guvernare își împarte și comisiile din Parlament, și prefecții, și funcțiile de secretar de stat

spot_img

PSD, PNL și UDMR vor trece la împărțitul funcțiilor în Parlament, în cele două camere unde se pregătesc să fie președinți cei doi lideri – Marcel Ciolacu la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat. Partidele au stabilit și numărul prefecților pentru fiecare partid, dar și câteva dintre funcțiile de președinte al unor agenții și instituții din subordinea Guvernului.

Social democrații vor lua șefia Camerei Deputaților, prin președintele PSD, Marcel Ciolacu, iar liberalii pe cea a Senatului, pentru președintele formațiunii, Florin Cîțu. Și în comisiile de specialitate din Parlament vor fi schimbări, după aceeași matematică parlamentară – PSD va primi șefia a 9 comisii iar PNL. Numai că dacă Anca Dragu poate va renunța la funcția de președinte al Senatului și își va da demisia, nu înseamnă că același lucru se va întâmpla și la comisiile unde USR PLUS deține funcțiile de conducere – Comisia Juridică, Comisia de Muncă și cea de Cultură la Cameră și comisia Economică la Senat.

A doua categorie de funcții de împărțit este cea a prefecților. Astfel, 21 prefecți vor fi din partea PSD, 17 prefecți de la PNL și 4 prefecți de la UDMR. Aici matematica parlamentară va fi adaptată și unui alt criteriu – acolo unde unul dintre partide are șefia CJ, celălalt va lua Prefectura.

De asemenea, PSD și PNL vor împărți și funcțiile de secretari de stat, șefi de agenții și instituții din subordinea Guvernului. Partidul Social Democrat va avea 42 de secretari de stat, Partidul Național Liberal va avea 35 de secretari de stat și UDMR va avea 9 secretari de stat. Conform unor surse politice, PNL vrea să păstreze funcțiile de președinte la ANAF și la CNAIR, deși ambele portofolii de care țin aceste instituții, ministerul Finanțelor, respectiv al Transporturilor, sunt la PSD.

Marilena Nedelcu