5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 10:05

Nelu Tătaru: “Vom avea 5-6 valuri de pandemie, până vom fi vaccinați măcar 70%”

spot_img

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, actual consilier al premierului pe probleme de sănătate, crede că valul 4 nu este ultimul care va chinui România și că va mai exista cel puțin încă unul. Cauza este rata mică de vaccinare, deși, la începutul campaniei, cozile și listele de așteptare indicau dorința populației de a se imuniza.”Toată lumea întreba „da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?”, liste de așteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele „nu treceți peste rând!”, iar apoi s-a terminat”, a spus fostul ministru.

Tătaru consideră că, până în momentul în care măcar 70% din populația din România nu va fi vaccinată ori trecută prin boală, valurile pandemiei de coronavirus vor continua, ajungând până la 5-6.

„Din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenți pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenți să spunem că pandemia nu s-a terminat. Cel puțin patru valuri există, eu repetam acest lucru din 2020. O pandemie are un an jumătate-doi și ține 3-4 valuri. S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

“Urmează un val până vom fi toți imunizați, măcar 70%. Imunizarea se face prin vaccinare sau prin boală. Majoritatea dintre noi am ales să facem prin boală această imunizare. Avem o populație receptivă de 50%, să zicem, nevaccinați și netrecuți prin boală. Acea populație este pepiniera din care se nasc cazuri și cazurile grave”, a mai spus fostul ministru.

Actualul consilier pe probleme de sănătate mai spune că este surprinzător cum vaccinarea s-a oprit brusc, după ce la începutul campaniei populația părea extrem de receptivă.

“La noi campania de promovare s-a oprit la un moment dat, am crezut că lumea a înțeles și va fi o aglomerație la vaccinare cum nu s-a văzut. N-a fost așa. A fost un 2020 spre sfârșit în care toată lumea întreba „da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?”, liste de așteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele „nu treceți peste rând!”, vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat”, a mai spus fostul ministru.

                                                                                                        C.Dumitrescu