24.2 C
București
duminică, 24 septembrie 2023 - 23:53
No menu items!

Moscova caută 20.000 de soldați pe Superjob.ru. Salariul este de 500 de euro pe lună

spot_img

Moscova anunţă că recrutează soldaţi, în plin conflict cu Ucraina, iar anunţul este dat pe un site de joburi. „Alegeți stabilitatea, ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat”, se precizează în anunț, scrie Il Fatto Quotidiano.

În anunţ se vorbeşte şi de salariu, care este de 500 de euro pe lună.

Rusia caută astfel noi soldaţi pe care să-i trimită pe front, bărbați cu vârste între 18 și 40 de ani, dispuși să intre în armată și să-și riște viața pentru salariul unui profesor, mai scris sursa citată.

Anunţul a apărut nu doar pe canale instituționale, precum site-ul Ministerului Apărării, ci și pe site-urile unde sunt postate locuri de muncă, precum platforma Superjob.ru, unde sunt 19.419 de posturi vacante active, cifră aproape egală cu numărul celor care şi-ar fi pierdut viaţa până acum în rândul trupelor ruse de pe front.

Astfel, printre anunţuri pentru instalatori şi vânzătoare, pe portalul locurilor de muncă apar anunțuri pentru „pușcași”, artilerişti, comandanți de infanterie, „tunieri antiaerieni”, şoferi de forțe terestre și chiar agenți care urmează să fie angajați în FSB – serviciile secrete rusești.

Durata unui contract de muncă este de obicei de şase luni, de cele mai multe ori destinaţia nu este indicată, aşa cum s-a întâmplat deja cu tinerii recruţi trimişi pe front fără preaviz, doar pentru un simplu „exerciţiu”, mai arată sursa citată.

Cerinţe şi avantaje pentru soldaţii recrutaţi de Rusia

Salariul de 40-50 de mii de ruble pe lună îi poate atrage mai ales pe foștii militari care locuiesc în cele mai îndepărtate regiuni ale Rusiei, unde venitul pe cap de locuitor nu ajunge la jumătate (mai ales în agricultură: 281 de euro).

Totuşi, este o sumă destul de modestă pentru a-ţi risca viața, mai ales dacă e comparată cu venitul soldaților profesioniști.

Anunţul de angajare arată 40-50 de mii de ruble plus o plată suplimentară ca indemnizație de serviciu, care variază în funcție de vechime.

Printre „beneficii”, se numără participarea la programul de împrumuturi pentru personalul militar (până la 37 de mii de euro), furnizarea de rații alimentare, asigurări gratuite de viață și de sănătate, îngrijiri medicale.

Printre cerințele indicate se numără „absența rudelor apropiate cu domiciliul în străinătate”, probabil indispensabilă pentru a garanta loialitatea față de Rusia.

Cel mai mic salariu este de 20-25 mii de ruble, de exemplu, pentru postul de șofer al Forțelor Terestre.

Salariul, 433 de euro, nu este prea atractiv, mai ales când candidatul ajunge în punctul în care va citi: „momentele cele mai tensionate din activitatea de luptă a șoferului sunt rezistența inamicului la foc, situația de pre-urgență pe traseul de deplasare, transportul personalului de unitate în condiții dificile de drum”.

                                                                                                                    Adina Silav